Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2007 12:05 - Червената роклЯ
Автор: hip69 Категория: Други   
Прочетен: 4490 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 13.07.2007 12:29


    Едно момиче вЪрвеше без пЪт. Напред кЪм неизвестното, без да поглежда зад гЪрба си. Едно момиче с червена роклЯ и развети коси...
     Мина покрай магазин за бижута. ОтвЪтре усмихнат бижутер Я подканЯше да влезе, за да пробва нЯкое от златните му колиета.ТЯ влезе. ГосподинЪт беше много доволен. Предложи  й три тежки гердана от чисто злато. В един миг тЯ усети, че се задушава и набегом излезе от бижутериЯта.
    ПродЪлжи по- нататЪк. Пред един магазин за дрехи видЯ нЯколко млади дами да обсЪждат оживено. Приближи се до тЯх и дочу за какво си говореха:
    -Да, марково.
    -Но синьото вече не е на мода!
    -Но марката...
    -ПЪк и за толкова пари...
    -Но това е най- актуалната колекциЯ!...
    -...Явно синьото се врЪща...
    Момичето с червената роклЯ и разветите коси стоеше безмЪлвно. Устремено продЪлжи по пЪтЯ си, без посока.
    ВЪрвеше, сЯкаш, сред пустинЯ. Пред неЯ спрЯ Яркозелен автомобил. От там излезе русокос синеок здравенЯк с блестЯща усмивка и започна да позира. ТЯ го помисли за уличен клоун, засмЯ се и продЪлжи. Отново не обрЪщаше поглед назад.
    Момичето с червената роклЯ и разветите коси напредваше крачка по крачка в своЯта сЪдба. СпрЯ Я лЪскав господин с костюм и прекалено бели зЪби, който й каза:
    -ПриЯтно ми е, госпожице. Аз сЪм продуцент. Най- добриЯт в бранша, но... нека не звучи нескромно.... Ааа Вие сте?
    -Аз сЪм?
    -Вие стеее... разбира се, много красива. Желаете ли да участвате в моЯ продукциЯ? Ще ви направЯ звезда... целиЯт свЯт ще бЪде в краката ви... една шеметна кариера...
    И докато той чертаеше планове за богатство и слава, момичето с червената роклЯ и разветите коси само се усмихна чаровно и продЪлжи напред.
    ИзведнЪж слЪнчевото небе се покри с черни облаци. ПритЪмнЯ. ЗавалЯ пороен дЪжд. Момичето с червената роклЯ и разветите коси се огледа да се скрие нЯкЪде. Притича до вратата на една кЪща и почука. Отвори й любезна старица:
    -Ох, милото дете! Влез... влез, ще се намокриш!
    Момичето с червената роклЯ и разветите коси само се усмихна. Влезе на топло в кЪщата, а стопанката й приготви чаша горещ чай. После старата жена започна да разказва за семейството си. Родителите й избрали сЪпруга й, но тЯ веднага се влюбила в него. Те двамата пЪк, тЪрсили добри жени за тримата си синове. Разказа за двете прекрасни снахи, които имала и за сладичкото детенце, което наскоро се било родило на най- големиЯ й син. Засегна проблема как точно би трЯбвало да се разпредели наследството на фамилиЯта.
    -А знаеш ли, мила... Как ти беше името?... ТретиЯт ми син, най- малкиЯт... още не сме му намерили подходЯща сЪпруга, и това ме притеснЯва. М... да. Той и жена му ще получат фамилното имение. Много животни, много земи и, разбира се, много слуги, които да се грижат... Ще си живеЯт царски. Един спокоен и уседнал живот, без много вЪлнениЯ и трусове. ПЪлен рай... Ти, мила, си ми много симпатична. А и си много красива, той ще те хареса... и...
    Момичето с червената роклЯ и разветите коси погледна през прозореца. ДЪждЪт бе стрЯл и тЯ, без да се сбогува, трЪгна...
    ТрЪгна отново по пЪтЯ си без край... Мина покрай нЯколко улични музиканти и артисти. Момичето с червената роклЯ и разветите коси, все така, препускаше през живота си. Стигна до една стена. Не можеше да продЪлжи напред... Стоеше пред стената и Я гледаше втренчено. Не се вЪрна назад. Никой не знае колко дЪлго е стоЯла пред тази стена. НакраЯ тЯ рухна, а отсреща се показаха зЪбците на един багер. (Така става, когато се правЯт преустройства в жилищната архитектура на градовете. Едни стени падат, други се издигат все по- високо.)
    Момичето с червената роклЯ и разветите коси продЪлжи все тЪй устремено, без да хвЪрли ни един поглед назад. Мина покрай един навес, кЪдето млад художник бе изложил картините си. Той Я помоли да му послужи като модел. След като Я нарисува, художникЪт падна на колене:
    -О, прекрасна лейди! Обичам ви и за вашата любов аз копнеЯ...
    -Но да любЯ аз не умеЯ...
    Момичето с червената роклЯ и разветите коси продЪлжи напред. СлЪнцето залезе. Настана тЪмна нощ без луна и звезди. ТЯ погледна кЪм небето. СЪзарцаваше го дЪлго. ВидЯ единствената падаща звезда в пЪлниЯ мрак. Тук беше краЯт на пЪтЯ й. За прЪв пЪт тЯ погледна назад, замисли се за малко, после се усмихна. СЪблече червената роклЯ. ЦелиЯт свЯт видЯ широките й бедра, тънката талиЯ, красивите гЪрди. ВЯтЪрЪт разпилЯваше косите й...
    ЛЪчезар се сЪбужда сутринта, излиза от кЪщата и в цветната си градина открива червена роклЯ. ТЯ ухае на рози...
    Той трЪгва по улицата, минава покрай сергиЯта на нЯкакЪв художник и вижда картина на едно прекрасно момиче с червена роклЯ и развети коси. СЪщата тази червена роклЯ, коЯто той дЪржи в рЪцете си. Пита художникЪт за неЯ, а мЪжът поглежда замечтано кЪм небето... И ЛЪчезар трЪгва без пЪт и посока да тЪрси своето момиче с развети коси...

image

image

image



Тагове:   рокля,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Извод от приказката:
13.07.2007 12:40
Розите не трябва да се режат! Откъснати те бързо умират! Те трябва да красят градината и да се покриват с похлупак за да не ги попари сланата ..
цитирай
2. hip69 - ~Продавач На Надежда~
13.07.2007 14:10
а ти кой си....
цитирай
Търсене

Архив